Friday, August 29, 2008

Ukrainska på Ryska

Andrej Kurkov

Denne Rysk-Ukrainska författare har än så länge bara fått två böcker översatta till svenska. Dessa är ”Döden och Pingvinen” och ”Pingvin försvunnen”, dess uppföljare. Han har skrivit ett tjugotal böcker och manus samt lyckats vara den mest publicerade ryska författaren utomlands. Han har länge legat bland de tio bästa på den europeiska bestsellerlistan. Kurkov har en examen som översättare från japanska till ryska, bor i Kiev sedan barnsben och är gift med en engelska.

”Det nattliga mjölkbudet”
är hans senaste roman och kom ut vintern 2007. Det är också den enda roman jag läst. Att han är gift med en engelska speglas i språket. Det må hända bero på språksituationen som helhet, för ryskan lånar fler och fler ord ur engelskan. Trots att Putin skarp vändt sig emot denna tendens, och även lagstiftade emot den. För vidare läsning om språksituationen i dagens Ryssland hänvisar jag gärna till Per-Arne Bodins artikel i 4e nr av Språktidningen.
”Det nattliga mjölkbudet” är högst politisk, fastän det skulle bli en bok om kärlek. I dess försvar är det en bok om kärlek, men satt i ett större perspektiv där framför allt makten hela tiden är närvarande.

Handlingen utspelar sig i Kiev och dess förorter. Huvudpersonerna är en handfull kvinnor och män vars öden mer eller mindre tillslut sammanflätas. Historierna är absurda, komiska men också tragiska.
Romanen ger en bild av livet i dagens Ukraina. Den utspelar sig i nutid och ukrainska politiker nämns – om än inte med sitt rätta namn. Andrej Kurkov säger i en intervju till ukrainska Izvestia att den som känner till parlamentarikerna, kommer känna igen ett eller annat ansikte i boken.
Till engelska har sju av hans böcker översatts. Nu senast ”The President’s last love” som finns att köpa i handeln redan idag. Kurkov är rolig. Läs honom!

1 comment:

La Bibliofille said...

Vilken spännande blogg Fröken har! Det bor en liten slavofil i mig också, så Du kan räkna med återbesök!

Ska hålla utkik efter fler Kurkov, trots att Pingvin försvunnen inte imponerade, jag gillade nämligen Döden och pingvinen en hel del. Han har en väldig massa potential karl'n!