Tuesday, January 27, 2009

Stiljagi

Стиляги- De Stilfulla (egen övers.) av Valerij Todorovskij

Musikalen Stiljagi hade premiär i december men har inte blivit textad på engelska. Det är annars ett krav för att få vara med på den ryska filmfestiveln Kino Rurik nu i mars.
Det är annars en otroligt bra film jag rekommenderar alla ryskkunniga att se. En blandning av den gamla klassiska The Who-filmen Quadrophelia och den relativt nya Beatles-musikalen Across the Universe.

Filmen utspelar sig i mitten av femtiotalet i Moskva. Allt är grått, svart och monotont. Huvudpersonen MELS (förkortning för Marx, Engels, Lenin, Stalin) är medlem i kommunistiska ungdomsförbundet, men attraheras av gruppen stiljagi som lyssnar på jazz och klär sig i bjärta färger.

Mels köper nya kläder och köpslår med skumma män i gränder som förser honom med mönstrade skjortor och färglada slipsar.
Det handlar till en början just om jakten på en speciell flicka - hon som är svårast att få, men Mels inser att livet stiljagi leder är underbart. Mels byter namn till det mer anglofierade Mel och lär sig att svänga loss till piratkopierade vinylplattor (vilket han självklart alltid har en med sig i fickan). De är kopierade på gamla röntgen plåtar och tål att böjas.

Det är dock inte helt okomplicerat. Att köpa amerikanska plattor kunde leda till fängelse, och samhället såg inte på detta högförräderi - att se upp till ärkefienden USA - med blida ögon.

Musiken är underbar, jazz och folkmusik i en härlig blandning. Det går ju alltid att lyssna på musiken - även om man inte förstår språket!

SvD




2 comments:

Johanna said...

Jag passade på att köpa filmen när jag var i Kiev härom veckan, bland annat efter din rekommendation. Jag gillade den också. Väldigt snygg!

Anonymous said...

Tack för din recension. Synd att det är så svårt att få tag på den filmen.

Det finns några avsnitt på Youtube, men
varken klädsel eller danser är (enligt min mamma) stiljagi/tidstypiska för 50-talet – den epok när stiljagor existerade i Soviet.

Förresten , om din blogg heter slavofilisk, då måste du veta att slavofili och stiljagi-fenomenet är oxymoron.
För faktum är att stiljagor snarare var slavofober/russofober .

Jag skrev ett inlägg om stiljagor i min blogg, för 2 år sedan.

http://anjapartanen.blogspot.com/2007/08/from-archive-stilyagi.html

mvh