Saturday, April 10, 2010

Moskvas årliga fotobiennal

Bakom den nedlagda chokladfabriken Krasnyj oktjabr, Röd oktober, ligger Bröderna Lumiers Centrum för fotografi. Det består av två utställningssalar och ett bibliotek där man kan sätta sig och titta i fotoböcker och tidningar.

Runt om i hela Moskva pågår en fotobiennal. Vilka utställningar som pågår varierar - en del har hållt på sedan i mars, medan andra öppnar först nu.

Ikoner 1960 1980 heter denna utställning. De flesta av bilderna föreställer ryska filmstjärnor, regissörer och nationalsymboler såsom Jurij Gagarin.

Här nedan en bild på skådespelaren och regissören Nikita Michalkov (mannen med mustaschen känd bl.a. för filmen Brända av solen) i sin ungdom. Personligen lade jag speciellt märke till hans Fred Perry-tröja - de fanns troligtvis inte att köpa hemma i Ryssland under 70-talet.

Porträtten är avslappnade. Många är tagna under filminspelningar när Ikonen är i sitt esse - precis som Kasparov under en schackturnering:

Jurij Gagarin:
Flygplansingenjören Andrej Tupolev i ett Tupolev - 144 plan:
Hundarna Belka och Strelka kommer tillbaka efter en färd i rymden:

Anatolij Karpov briljerar:

Det är en mycket intressant utställning som ger många ryska historiska personer ett ansikte. Bilderna tål också att betraktas utan att vara införstådd i rysk populär- och samtidskultur.

4 mars - 19 maj
Tsentr fotografii imeni bratiev Ljomier
Bolotnaja naberezjnaja 3/1

Monday, April 5, 2010

Kristus är uppstånden - sannerligen uppstånden

Påskafton och påskmässa i Danilovklostret i Moskva. Ett par bilder tagna med mobilkameran.


Solen sken över alla kyrkor (kyrka vid Tretjakovgalleriet)

Under dagen kommer folk för att få sina kulitj (en sockerkaksliknande rund glaserad kaka med russin i) och annan mat välsignad.

Bord ställs upp och prästerna går i omgångar runt bordet och välsignar maten med heligt vatten de har förberett i templet i mitten.

Påskmässan varar från 11 på kvällen och hela natten. Lite innan midnatt går prästerna i procession runt kyrkan och kommer tillbaka med orden "Kristus är uppstånden" och mässbesökarna svarar "Kristus är uppstånden - sannerligen uppstånden!"

Alla får inte plats i kyrkan. En del får stå i dörren. I alla kyrkor runt om i stan står gamla tanter i flera timmar, uppfyllda av högtiden och sina böner. Andra tittar in i kyrkan under en kortare tid och många sätter sig efter ett tag på bänkarna utanför.

Just vid Danilovskijklostret finns två kyrkor. En mindre och en större. Båda höll mässa samtidigt, och över hela klostergården ljuder mässan från högtalare uppsatta utanför kyrkorna.

Kören är professionell och dirigenten håller titt som tätt upp stämgaffeln mot örat. Två körer står på varsin sida av altaret där ett par präster och en biskop står med ryggen mot församlingen och mässar med uppåtstigande tonfall. Körerna avlöser mässandet med sina klangfulla, flerstämmiga psalmer. Och så håller det på i timmar.

I den tätt packade kyrkan böjer sig mässbesökarna fram och bugar samtidigt som de gör korstecknet på givna signaler. En del gör det långsamt och eftertänksamt, andra flera gånger, snabbt och intensivt, efter varandra. Alla vet också när de skall svara prästen med "Christus Voskresen" - Kristus är uppstånden.

Dagen efter i tunnelbanerulltrappan ger oss högtalarutroparen ett Christos voskresen efter alla förmaningar om att ta det lugnt i rulltrappan och att inte lämna sina väskor utom synhåll.