Tuesday, June 29, 2010

Jasnaja Poljana

Åk till Lev Tolstojs gods i det lilla samhället Jasnaja Poljana utanför Tula för att känna historiens vingslag...

Med tåg från Kurskij vokzal i Moskva till Tula tar det tre timmar. Väl framme tar du trådbuss nr 5 och hoppar av vid Pedinstitut. Där byter du till buss 114 eller 117 och ber att få åka till Tolstojs Usadba. Väl framme går du in i skogen och över fälten tills du ser en parkeringsplats och ta-da du är framme.

Mur på vägen

Ingenting är ryskare än björkar - tycker ryssarna

Tolstojs hus

Hundkojan


Syster och jag

"Två träd som är kära i varandra"

Breda fält. Här gick Tolstoj runt och fascinerades av bönderna som slet i solen innan de satte sig ned i skuggan för att äta sitt enkla bröd

Wednesday, June 9, 2010

Alexandra Exter

I fredags kväll fick jag ett sådant sug efter att gå på Moderna muséet här i Moskva -Mmoma. På lördagsmorgonen vaknar jag och slår på radion på Echo Moskvy som jag brukar. Helgens museummagasin har just börjat - och idag skall de tala om Alexandra Exter-utställningen på Mmoma! Jag skrattar till och ruskar på huvudet, vilket sammanträffande. Sedan bläddrar jag igenom Passport, en engelskspråkig tidning för exilcommunityt i Moskva - och är då inte månadens utställning just Exter? Det är då om inte förr som jag förstår att jag har ett sjätte sinne för kultur och vad som är värt att se... ...

Mmomas huvudbyggnad ligger på Petrovka i korsningen mot Strastnoj boulevard (M. Pusjkinskaja eller Tjechovskaja), men muséet har ett par filialer däribland den utmärkta på Ermolevskij vid Patriarkdammen. Mmoma kan dessutom skryta med att de har den trevligaste personalen; hjälpsam, pratsam, leende och lättsam. Det gäller alla från damen i kassan till muséevärden som sitter och vaktar salen. Har man inte lust att gå runt inomhus finns en lite mindre, men icke desto mindre trevlig, skulpturpark på innergården. En större skulprutpark hittar du utanför Nya Tretjakovmuseumet på Krymskij val.

Alexandra Exter var en av avantgardisterna jämte Kazimir Malevitj och Ljubov Popova i början av 1900-talet. Rysk konst under denna tid är den absoulta guldåldern i konsthistorien enligt min mening. Det tycks som att inga andra vågade bryta mot normerna, skala av, färglägga och uppfinna motiven på nytt och allt detta tillsammans med litteraturen. Utställningen belyser främst hennes design av scenkläder och scenografi för pjäser som sattes upp på Moskvas teatrar. Det är otroligt intressant att dessa modeller, målade i futurisktisk-kubistisk stil är menade att sys upp med sina böljande, fyrkantiga former.

Exter målade i en romantisk anda med exotiska motiv, såsom illustrationer i persiska sagoböcker. Andra motiv är hämtade från Shakespear och antiken - allt med en speciell kubistisk touch. Utställningen rekommenderas varmt till dem som har vägarna förbi - och den är absolut värd en omväg.

Saturday, June 5, 2010

Tjechov!

Ett besök på Tjechovs lantställe Melichovo utanför Moskva där han bodde ett par år på 1890-talet. Här skrevs bl.a. pjäsen Måsen och ett par andra kända noveller. När Tjechov inte skrev undehöll han vänner på gården eller tog emot byborna och behandlade dem för sina krämpor (helt gratis). Dessvärre blev Tjechov själv såpass dålig att familjen sålde godset när Tjechov ordinerades att bege sig till varmare breddgrader som Krim under vinterhalvåret.


Huset ovan fanns inte när Tjechov själv bodde där...

... och mycket var inte autentiskt..

.. men det fanns ändå förlagor att gå efter

Tjechovs sovrum

Huset med den lilla anlagda dammen framför där Tjechov gillade att fiska.

I torsdags var det urpremiär för dramatens nya uppsättning av Mats Eks version av Körsbärsträdgården här i Moskva på teatern Mossoveta. Handlingen var flyttad drygt hundra år fram i tiden - till en annan brytpunkt i rysk historia. Istället för de livegna slavarna som köpt sig fria handlade det nu om de nyrika vars föräldrar varit kolchosbönder. Ett djärvt drag att presentera för en rysk publik!

Rapp och välskriven dialog tillsammans med musik och dans gjorde föreställningen till något utöver det vanliga.


Bild Dramaten