Tuesday, November 4, 2008

Döden och Pingvinen

Döden och pingvinen av Andrej Kurkov

Det var med denna bok Andrej Kurkov slog igenom nationellt. Efter att ha läst hans senaste, skruvade bok, förstår jag att han utvecklats en hel del sedan Döden och pingvinen kom ut första gången 1996. Handlingen och intrigerna blir mer skruvade för var bok.
I Döden och Pingvinen får huvudpersonen Viktor jobb på en av stadens tidningar. Innan har han hakat sig fram på ströjobb genom att sälja sina små noveller till olka tidningar. Det fasta jobb han nu får består i att skriva dödsannonser – och vara ute i god tid, innan personen i fråga är död. Historien innehåller ett par spänningsmoment och ledtrådar, men det är absolut ingen deckare.
Pingvinen Misja är Viktors enda vän. Han erbjöd sig att ta hand om honom då djurparken inte längre hade råd att mata alla sina djur. Pingvinen ger ett något missvisande intryck i titeln av att vara central i berättelsen. Misja är dock perifier, känns mer inslängd för effekten av att ha en pingvin i vardagsrummet.
Den ryska orginaltiteln lyder Picnic på isen, och anspelar mer på Viktor och vad bokens kärna är. Ensamhet. Viktor får nya vänner i boken, till och med en slags familj - en vän med vilken han åker ut för att ha picnic på isen.
Slutet tål inte att avslöjas, men som helhet är dock boken läsvärd, lättsam och ger ändå en bild av en populär ukrainsk författare och vardagen i Ukraina och hinner också med att spegla även vissa ryska folkliga traditioner.

SvD